UNDERVISNING & MINDBOOK

Velkommen til undervisning på Tadre Mølle – et anderledes læringsrum!

Undervisning på Tadre Mølle varetages af museumskoncernen ROMUs skoletjeneste. Vi bestræber os på at være en reel og meningsfuld samarbejdspartner for dig, der er lærer i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Vi lægger stor vægt på det personlige møde mellem elev og museum – men også på at inddrage og anvende digitale medier f.eks. Ipads, Instagram mm. i undervisningen.

Du kan læse mere om ROMUs skoletjeneste her

En del af mange!
Tadre Mølle en del af museumskoncernen ROMU, der består af 10 forskellige besøgssteder i Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommuner. På disse besøgssteder er der også mulighed for at booke spændende og lærerige undervisningsforløb. Du kan også læse mere om vores undervisningsforløb på vores andre besøgssteder ved at besøge deres hjemmeside:

Roskilde Museum
Frederikssunds Museum
Lejre Museum
RAGNAROCK – Museet for pop, rock og ungdomskultur
Lützhøfts Købmandsgård
Domkirkemuseet

Louise Dahl Christensen
Museumsinspektør, læring og formidling
louised@romu.dk
T 4631 6286

LÆRERINFO

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes skoler i Lejre Kommune gratis undervisning tirsdag, onsdag og torsdag i alle uger kl. 9-14, på ROMUs besøgssteder Roskilde Museum, Lejre Museum, Tadre Mølle, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Domkirkemuseet og Lützhøfts Købmandsgård. For andre skoler, ungdomsuddannelser eller tidspunkter – se venligst pris under hvert forløb.

ØVRIGE TILBUD PÅ TADRE MØLLE
Naturlejrplads
På Tadre Mølle finder du en dejlig naturlejrplads, der er indrettet med tre shelters med plads til omkring 25 personer. Naturlejrpladsen kan ikke benyttes uden forudgående bookning. Man booker hele naturlejrpladsen i et døgn, uanset antal overnattende. Evt. opslagning af telte skal aftales med Tadre Mølle.
Pris: 1-5 pers. (100 kr.), 5-10 pers. (200 kr.), 10-20 pers. (300 kr.), 20 + pers. (400 kr.). Entre til møllen er ikke inkluderet.
Bookning af naturlejrplads kan ske på:
lejremuseum@romu.dk

Økobasen
Tadre Mølle udlåner gratis udstyr til vandløbsundersøgelse, hvor lærerne selv står for aktiviteterne.
Gratis, men forudbestilling påkrævet.

Tilpassede besøg og omvisninger
Man er velkommen til at ringe og forhøre sig om tilpassede besøg til en bestemt målgruppe. Tadre Mølle tilbyder også omvisninger af 1 times varighed, hvor bl.a. vandmøllen sættes i gang. Pris: 200 kr./time.

For nærmere information og booking af undervisningsforløb kontakt:
E booking@romu.dk eller
T 5170 7071

PÆDAGOGISK PROFIL

Vores undervisningsforløb tager udgangspunkt i vores historiske samling, og gennem dialog bliver eleverne bliver aktivt inddraget i forståelsen af genstandenes betydning og er derved med til at give deres bud på fortolkningen af historien. ROMUs undervisere tager afsæt i elevernes egen dagligdag og i deres tanker og refleksioner om fortid, nutid og fremtid. Et undervisningsforløb på Tadre Mølle giver eleverne en oplevelse, som er forankret i høj faglighed og samtidig er så konkret, at eleverne får en fornemmelse af selv at være en del af historien.

Kort sagt:

  • Vi tilbyder, at eleverne kan blive klogere på fortiden og på det liv, de lever i dag.
  • Vi sikrer, at indholdet i vores undervisningsforløb matcher De nye Fælles Mål.
  • Vi bestræber os på at matche undervisningens læringsmål ved at indarbejde kompetenceområder og fagenes kanon i vores undervisningsforløb.
  • Vi forholder os til, at der findes mange måder at lære på. Vi arbejder bevidst med forskellige pædagogiske metoder.
  • Vi har stor viden om, hvad ting betyder. Museet har originale genstande fra alle tider og forskningsbaseret viden om dem

FORLØB

FRA JORD TIL BORD I 1800-TALLET
Forløb til 3.-6. Klassetrin

Fra jord til bord

Fagområder: Historie og natur/teknik
Emneord: Landbrug, mølledrift, mad, ressourcer og dagligdag i 1800-tallet.

Efter en rundvisning på møllegården med besøg i vandmøllen sendes pigerne i køkkenet, hvor der bages brød, kærnes smør, dyppes lys m.m. Drengene går i marken til høst eller høslet, i loen til tærskning og til snittearbejde i huggehuset. Dagen afsluttes omkring langbordet, hvor der spises brød og fortælles om dagens gøremål.

Praktisk:
Varighed: 4 timer. Kan bookes tirsdage, onsdage og torsdage kl. 9-14 i perioden 21. april – 18. juni samt 13. august – 8. oktober 2016
Forløbet er gratis for folkeskoler i Lejre og Roskilde Kommuner. Andre skoler/dage 1200 kr.

Book undervisningsforløbet på:
E tadremoelle@romu.dk eller
T 4631 6530

VANDETS KRÆFTER
Forløb til 4.-10. klasetrin

Vandets Kræfter, undervisning Tadre Mølle, skole Tadre Mølle

Fagområde: Historie og Natur/teknik
Emneord: Landskabsdannelse, økosystemer og mølledrift

I dette forløb er der fokus på landskabsdannelse og vandets udnyttelse til mølledrift. Der arbejdes bl.a. med vandets landskabsdannende kræfter, og der køres med møllegårdens nye vandenergianlæg, hvor der stemmes vand op foran de tre teknologisk forskellige vandhjulsmodeller og virkningsgrader måles. Bagefter sættes vandenergianlæggets moderne turbine i gang, og der fortælles om moderne vandkraftsudnyttelse og drivhuseffekt.

Praktisk:
Varighed: 2 timer. Kan bookes tirsdage, onsdage og torsdage kl. 9-14 i perioden 21. april – 18. juni samt 13. august – 8. oktober 2016
Forløbet er gratis for folkeskoler i Lejre og Roskilde Kommuner. Andre skoler/dage 1200 kr.

Book undervisningsforløbet på:
E tadremoelle@romu.dk eller
T 4631 6530

Til top
post-373

Valborgaften

BEGIVENHED

I samarbejde med Tadre Mølles Venner afholder Egnshistorisk Forening for Hvalsø årets traditionsrige arrangement – Valborgaften på Tadre Mølle. Tag blomster med til pyntning af majstangen, som rejses. Såby Vokalensemble og Saabynoderne synger foråret ind sammen med gæsterne. Der fortælles om majstangstraditionen og der er spillemandsmusik. Tadre Mølles Venner sælger forplejning til rimelige priser til fordel for istandsættelsen af Maries Hus.
Tid, pris og sted
30. april, kl. 18-21
Gratis
Tadre Mølle

post-1262

Krible-Krable-Dag

BEGIVENHED

D. 7. maj inviterer Danmarks Naturfredningsforening i Lejre i samarbejde med Tadre Mølles Venner til den traditionsrige forårs krible-krable dag på Tadre Mølle. Lån vandløbsudstyr på mølle-gårdens og gå på opdagelse i Taderød Bæk og Møllesøen sammen med kyndige guider.
Krible-krable arrangementet er velegnet for en hyggelig og aktiv familieudflugt for små og større børn og (bedste)forældre samt grupper.

Tag gerne frokostkurven med og nyd den på Møllegården efter arrangementet. Husk ekstra sokker, gummestøvler, praktisk tøj og fiskenet, hvis et sådant haves.

Tid, pris og sted
7. maj, kl. 10-12
Gratis

post-1261

Cafe & Butik

BEGIVENHED

På Tadre Mølle finder du “Mølle-Maries” hus, der i dag fungere som møllens butik, café, billetsalg og information. I butikken finder du en række skønne produkter der, udover mel fra møllen, omfatter bøger, film,  diverse postkort med motiver fra ejendommen, en lang række fine produkter fra Birkerød Keramik, smukke hyacint- og krokusglas i flere farver, gammeldags legetøj m.m.

I caféen finder du et lækkert udvalgt af kaffe og sødt. Der kan købes kolde drikke, is, chokolade, kaffe, kage og gammeldags slik m.m. Al overskud fra salg i butik/café går til istandsættelse og indretning.

Prisliste butik og café:
Kaffe/te/kakao: 15,-
Kage/ostemad: 15,-
Kaffe/te/kakao + kage/ostemad: 25,-
Diverse vand: 10,-
Mel pr. kilo: 30,-
Bøger og dvd: 50,-
– i sampakning: 100,-
Postkort pr. stk.: 1,-
Endvidere sælger butikken også keramik, glas, legetøj, is og slik.

Billetter til museet:
Voksne: 25, –
Børn og unge under 18 år gratis
Grupper (+15 pers.): 15, – pr. person

Har du spørgsmål til café og butik, er du velkommen til at kontakte os på:
E tadremoelle@romu.dk
T 4631 6530
Eller på Facebook

post-1256

Tadre Mølles Venner

BEGIVENHED

Tadre Mølles Venner blev oprettet i 1978, som en hjælp til møllen og til den daværende ejer frk. Marie Hansen. Formålet var – og er fortsat – at medvirke til møllens vedligeholdelse som nationalt kulturminde, samt i tæt samarbejde med museumskoncernen ROMU at deltage i formidlingen af møllegården. Dette foregår bl.a. gennem deltagelse i forskellige offentlige arrangementer, så som “Dansk Mølledag” og “Kildemarked” i juni samt “Jul på Tadre Mølle” i december.

Bestyrelsen Tadre Mølles Venner:

Formand:
Bent Brun Larsen

Næstformand:
Sven-Erik Raun

Kasserer:
Connie Olsen

Sekretær/presse:
Karin Gottfredsen

Mening medlem:
Jørgen Søgaard
Bente Søderberg
Birgitte Knudsen
Ole Sørensen

1. suppleant: Carsten Heldam
2. suppleant: Ib Læsøe Olsen

Læs mere om Tadre Mølles Venner på foreningens egen hjemmeside:
http://www.tadremoellesvenner.dk/

-->
Åbent i dag
d.26-4-2017
11.00-16.00